Ayam Kampung Masak Kicap
Bahan-bahan
Seekor ayam kampung sederhana besar
dipotong kecil
2 btg. serai(dititik)
*3 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*2 inci halia
2 labu bawang besar
(dipotong bulat)
* (dimayang)
5 biji cengkih
1 ½" kulit kayu manis
Sekuntum bunga lawang
50 sen suhun direndam
3 biji cili merah dibelah dua
1 sudu teh serbuk lada hitam
¼ cawan kicap lemak masin (kipas Udang)
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis
air secukupnya
Cara-caranya
1.Panaskan minyak masak dan tumiskan bunga cengkih,lawang dan kulit kayu manis.
2.Apabila wangi, masukkan serai, bawang merah, putih dan halia yang telah dimayang.
3.Kemudian masukkan ayam dan goreng sebentar hingga ayam agak kecut.
4.Masukkan air anggaran 2 cawan dan tutup. Biarkan ayam masak pada api sederhana.
5.Bila ayam hampir masak,masukkan kicap, bawang besar , suhun , serbuk lada hitam dan cili merah serta serbuk perasa.
6. Masak hingga air agak kering atau hingga ayam masak.
(Sumber: http://resepi.mesra.net)
p/s: Ruangan ini sekadar untuk memberi menu cadangan kepada penggemar ayam kampung. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment